Hitsi että ottaa pattiin! Ihana ilma ja aurinko ja kaikki se, että vauvakin nukkuu meni pilalle, kun avasin sähköpostini. Pojan opelta oli viestiä, että koulun oppilaista osalla on ollut syyslomalla enterorokkoa. Lueskelin netistä kyseisestä taudista, ja sain tietää että myös suuhun tulee kipeitä paiseita ja aftamaisia haavoja. Takuulla saan tämän taudin. Ihan varmasti. Hitto, että masentaa heti. Tarttuu kuulemma hyvin helposti lapsesta toiseen. No niinpä tietenkin. Korkea kuume, rakot... mitenkäs kun meillä on tuo kaksiviikkoinen vauva? Imetänhän minä mutta pelkään jo nyt. Eihän vauva voi imeä rintaa jos hänellä on suussa verestäviä  rakkuloita. Pelkään, että menetän vauvan. Ystäväpiirissäkin on ollut enterorokkoa lähiaikoina ja se oli tarttunut myös perheen isään. Joo, älkää vaan kukaan tulko kylään meille minua piristämään. Nyyh.

Toinen asia. Täit. Taas. Meillä ei ole ollut, en ole löytänyt. Olemme silti pesseet tukkaa täishampootuotteilla vaikka ei suositeltu, koska en ollut kohdannut niitä todisteita. Hirveä homma tutkia pojan päätä pienellä kammalla,  koska pojalla on paksut hiukset. Onneksi terveydenhoitaja tekee nyt tarkastuksen kaikille koululaisille. MIKSEI vanhemmat huomaa jos lapsella on täitä ja tee asialle jotakin ?! Viimeksi imuroin sohvat ja tuuletin ja pesin lattioita. Vaihdoin petivaatteita, pakastin muutamaksi päiväksi kylpytakkeja -sain sätkyn. En löytänyt yhtään täitä.

Anteeksi avautumiseni, mutta tämä on niin tätä ja olisihan tässä muutakin puuhaa kun saada aina näitä uutisia. Puuh, olen puhunut.

19 comments

  1. Vauveli tuskin saa rokkoa kun imetät. Ja ette välttämättä tekään, sillä täällä meilläkin päin on ollut samaista rokkoa liikkeellä, eikä meihin tarttunut kehenkään... Mikä on kyllä outoa, kun lapset muuten ovat kovia sairastamaan, nyyh.

    Mukavaa alkuviikkoa, pysykäähän terveinä!

    ReplyDelete
  2. Minä myös kammoan kaikkea tuollaista ja olen täysin hysteerinen kaikkien ötököiden suhteen. Tuskin maltan odottaa, että lapsi menee hoitoon tai kouluun. Ensimmäisen täi-epidemian aikana teen varmaan koko kodista ison pakastimen tai saunan.. Ajatuskin kutittaa aika pahasti.

    En tajua mistä noi täit tulee. Ei minun kouluaikoina ollut koskaan.......

    ReplyDelete
  3. Ei Suomessa vauvat kuole rokkoihin. JOS hän sen saa, menette vain lääkäriin kysymään neuvoa. Eikös se ole aika vaaraton tauti, vaikka ikävä? Jos vauva lakkaa syömästä niin kyllä häneen sairaalassa saadaan ravintoa sisään. Koeta olla huolehtimatta.

    Täiden suhteen olen hirmuhallitsija. Pidän pojilla millin siiliä, jotteivat kanna täitä kotiin. Heidän pk:ssaan niitä ei tosin ole ollutkaan. Saa nähdä, koska alkavat valittaa tiukasta linjastani.

    ReplyDelete
  4. Inhottavaa kuulla tuollaisia just kun on saanut vauvan kotiin. Meillä vietiin esikoinen korvatulehduksesta lääkäriin samana päivänä kun tulin kuopuksen kanssa laitokselta, ikää 1vrk. Silloin tuntui että olisi voinut tuo korva tulla kipeäksi joskus muulloin...

    Alle puolivuotiaat ei saa mahatautiakaan niin ehkä ei myös tuota rokkoakaan?? En ole kyllä ikinä kuullut tuollaisesta rokosta...

    Täistä: älä pese täishampoolla jos et löydä täitä tai munia tiheällä kammalla kammatessa. Sanovat nimittäin että täit tulevat helposti vastustuskykyisiksi noille shampoille, eikä oikein mikään sitten tepsi. Ja onneksi täi ei elä montaakaan tuntia jos se joutuu päänahasta erilleen, joten ei koti niitä ala kuhisemaan... Jos täitä löytyy niin sitten petivaatteet, pipot ja takit on pestävä/pakastettava.

    Toivottavasti säästytte molemmilta!!

    ReplyDelete
  5. Ymmärrän, että iskee paniikki kun tuollaisia saa kuulla. Toivottavasti pystyt kuitenkin ottamaan lunkisti ja ettei kumpikaan vaiva teidän kotiin asti päädy. Onneksi kuitenkin imetys lisää vauvassa vastustuskykyä. Asiasta seitsemänteen ja vain JOS ehdit vastata, sillä sinulla nyt on vähän tärkeämpääkin; käsittelittekö te sen ihanan rautaisen vauvansängyn jotenkin ja miten? Nimim. kokemuksista kiitollinen.

    ReplyDelete
  6. Tuota endurorokkoa on liikkeellä ympäri Suomea. Meille päiväkoti lähetti kotiin myöskin vastaavaa viestiä. Onneksi ei ainakaan vielä ole tarvinnut lähempää tuttavuutta aiheen kanssa tehdä
    *kop kop* Vaikka tieto lisää tuskaa
    niin loistava juttu kun päiväkodit ja koulut kertoo mitä tauteja liikkeellä. Näin osaa tarttua heti ensioireisiin (sekä
    rokossa että täi-asiassa) Muistaakseni olit myös Risto Räppääjä-ihminen, että jos täit teille tulevat pistä vaan Elvin täitaistelu-laulun soimaan ja aloitat touhun. "Me täitä vastaan taistelemme..." T.Nuudelipää

    ReplyDelete
  7. Hei,

    ymmärrän tuskasi NIIN hyvin! Mulla pistää kanssa vihaksi, kun sanotaan, että täille (ja kihomadoille, joita on tänä syksynä myös liikkeellä enemmän kuin koskaan ennen) ei vaan voi mitään ja niiden nykyisellä yleistymisellä ei ole mitään tekemistä epähygieenisyyden kanssa. Eipä. Kuulin juuri perheestä, jossa on kihomatoja ja perheen äiti loihi lausumaan, että "pesen petivaatteet sitten kun tulee pakkaset"... Mitäpä tuohon lisäisi? Kuinkakohan moneen perheeseen he ehtivät ennen sitä madot tartuttaa? Eivätkä voi olla ainoita. Kun eihän se lääke yksin tehoa mihinkään. Meillä myös päiväkodissa "täivaara", mutta minulla sama hallintatapa kuin Matroskinilla, pojan hiukset eivät ehdi kasvaa yli 5mm pituisiksi koskaan "täivaaran" aikana:) Eipä ole ötököille siis ollut pääsyä meidän huusholliin!

    Toivottavasti säästytte rokolta!
    Voimia:)
    Anu

    ReplyDelete
  8. Minä olin myös lentää pylleni, kun päiväkodista sain mukaani "päiväkodissamme on ilmennyt täitä-ilmoituksen". Siis TÄITÄ! Mistä niitä nykyisin on alkanut ilmestymään, sillä en muista omina kouluvuosinani koskaan kuullutkaan mitään täistä? Lapsen pää siis kamalaan syyniin ja mies apteekkiin ostamaan täishampoota. Apteekin täti ei kuitenkaan shampoota suostunut myymään, sillä Pepin päästä ei näitä ällöttävyyksiä löytynyt. Olisin varmaan saanut hysteerisen kohtauksen jos yhtään munaa tai saivaretta olisi päästä löytynyt. Nyt sitten päiväkodista myssy suoraan yöksi pakastimeen:)

    ReplyDelete
  9. Älä huoli Niina, vauvaan tauti tuskin tarttuu. Ja jos, niin lievänä, kun imetät. Meillä kävi enterorokko kylässä pari viikkoa sitten, mutta oli tosi lievänä. Kyllä luonto pitää huolen omistaan, sillä periaatteella mennään.
    minski

    ReplyDelete
  10. Voi ei!! Minäkin pelkäsin kun pikkunen oli pieni ja kaikki syys- taudit liikkuivat. Sehän on ongelma kun on syysvauva tietysti, että flunssat iskevät heti kun vauvat ovat niin pienet. Ja kun perheessä on isompi lapsi...Ja saimme kaikenlaisia flunssoja kyllä, mutta nehän menivät ohi!
    Toivottavasti pysytte terveenä!!
    Täi-epidemia ei ole iskenyt vielä tänä vuonna, mutta sitä minä kyllä pelkään! Vaikkei ne mitenkään vaarallisia ovat ne ötökät, vain niin vasteenmielisiä.
    Minusta ei ollut paljon apua tänään =).

    ReplyDelete
  11. Luulen ettei vauvat ihan penenä saa helposti mitään tartuntoja koska imetät.
    Täiden kanssa haluan että rauhoitut.
    Olen ollut töissä koulumaailmassa viisi vuotta ja koskaan en saanut yhtään täitä.Omalle lapsellenikaan ei tullut täitä vaikka aina niitä luokalla ja päiväkodissa oli.Olin toki itsekin tarkka ja kehotin lastani aina laittamaan hattunsa hihaan vaikka olisikin märkä koska hyllyillä ne täit tarttuu halpommin.
    No ei ne kuitenkaan minuun tarttunut vaikka hoidin myös eskarilaisia ja ykkösiä.
    Ja jos ne sitten jostain tulee niin ne lähtee kyllä poiskin.
    Ole rauhassa
    Tiina

    ReplyDelete
  12. Meillä oli kesällä ekaa kertaa täitä ja samaan otteeseen myös kihomatoja (ihanaa, eikö). Täit oli niin vaikea havaita, etten kyllä olisi heti arvannut. Kihomatoja on ollut joskus ennenkin, joten niihin alkaa jo melkein tottua. Eka kerta kyllä oli järkytys. Jos perheessä olisi vauva, olisin minäkin hysteerinen. Nyt vain lääkitykset käyntiin ja se siitä.

    ReplyDelete
  13. Kiitoksia kommenteistanne! Täitarkastus on tehty ja tulos oli 0 ! Huh, vaara on kuitenkin kytevä.
    Esikoinen on säilynyt vielä terveenä, tosin hieman yskii. Vauva on terve. Minäkin! Vielä ainakin ;D
    Minulla on taipumusta olla hysteerinen näissä asioissa. En voi sille mitään -kun joku mainitsee täit alkaa päätäni heti kutittaa...

    Kihomadot! Muistan päiväkotiajoista ne! Kerran siis meilläkin esikon peppua kutitti. Koulussa ei ole törmätty ekalla tai nyt tokalla. Oisko kihomadot tarhaikäisten vitsaus??

    Kiitos vinkeistä, ettei saa pestä täishampoolla "turhaan". Nyt en tehnyt niin. Viime kerralla ( -kuukausi sitten!) tein , noloa. Vaikka kiellettiin, sain vaan niin kamalan hepuliromahduksen, antakaa armoa. Mutta olin näkevinäni täitä vaikka en todellisuudessa varmaan nähnytkään.

    Sanctuary, en muista millään maalin nimeä mitä vedettiin siihen rautasänkyyn! Voin tarkistaa mutta luulen, että Rautakaupassa osataan neuvoa tai sitten soitat maalifirmojen neuvontaan. Teknoksen maali se oli ja sopi rautaan. Pariin kertaan piti vetää. Pohjamaalia ei laitettu (ei jaksettu ja hyvin on pysynyt, mutta jos haluaa kunnon tuloksen niin kannattaa kysyä myös pohjamaali). Mies hioi vanhan maalin ihan käsin hiomapapereilla pois. Rikkoi pintaa niin saatiin maali tarttumaan kunnolla. Maali ei varmasti pysy ellei hio vanhaa pois.

    Neuvolassa muuten sanottiin, että enterorokko voi tarttua imeväiseen :/ :/

    ReplyDelete
  14. Mä en tiedä miten tuo entero-rokko tarttuu, mutta käsihygienialla tekee tosi ihmeitä monen taudin kanssa (eivät tartu niin helposti) ja sillä, että luuttuaa ovenkahvat ja sellaiset jotka on tosi likaisia.

    Imetys on ihmelääke. Ihania hetkiä vauvan kanssa.

    ReplyDelete
  15. Mä VIHAAN tuota kihomatojuttua, koska ensinnäkään niin moni ei tajua että kaikille täytyy antaa lääkitys, vaikkei oireita olisikaan, koska voi kestää parikin kuukautta ennen kuin oireet tulevat vaikka niitä olisi. Ja siitä se sitten tarttuu taas. Ja toisekseen että lääke annetaan 2 krt. Ja että petivaatteet ja pehmolelut pestään heti ja säännöllisesti sen jälkeenkin. Meillä ollaan selvitty kyllä hyvin, ei ole näkynyt tai ollut kutinaa, mutta lääkkeet olen antanut heti jos ilmoitus on tullut...

    Terkuin matokammoinen

    P.S: Täitä ei ole vielä ollut, vitsit saan hepulin jos tulee!!!! Jookin tukkaa kun ei ainakaan lyhyeksi leikata :-(

    ReplyDelete
  16. Kommentoin noista täistä - ekaa kertaa sattui meidän kohdalle tänä syksynä täit, yhtä aikaa sekä koulusta että päiväkodista. Järkytyksestä toivuttua kirjoitin niistä blogissanikin:

    http://geranium2010.wordpress.com/2008/10/03/a-lousy-story/

    Meillä jatketaan Rauschin pajunkuorishampoon käyttöä. Ei ole tullut uutta täitartuntaa, mutta en nyt vielä osaa sanoa, onko shampoon ansiota vai ei. Mutta jos tuntuu siltä, että kaiken varuilta haluaa pään täishampoolla käsitellä, ne ei-hyönteismyrkkypohjaiset aineet, joita apteekissa on useamman eri merkkisiä, eivät ole vaarallisia ihmiselle eivätkä edesauta vastustuskykyisten täikantojen kehittymistä, koska toimintaperiaate on mekaaninen (tuhekduttaa täin). Niillä voi, apteekin farmaseutin sanoja lainatakseni, suihkutella pään vaikka joka ilta. Mutta se täikampaus on tärkeä.

    ***
    Toivotaan että rokko ei teille tule!

    ReplyDelete
  17. ahaa
    hyvä vinkki tuo pajunkuorisahmpoo, täytyypä laittaa korvan taa vastaisuuden varalle. Hyvä juttu kun on noita harmittomia luontaisvaihtoehtoja. Sen sijaan matohäätöjä "ihan-vaan-varmuuden-vuoksi" harrastava voisi pohtia, meneekö jo ihan nurinkurin tarkoitus kun resistenssi madoilla nousee -näinhän luonto toimii- ja siten siis itse asiassa hätävarjelu pitkällä tähtäimellä kääntyy itseään vastaan. Ikävä juttu, toivotaan ettei osu kohdalle!
    minski

    ReplyDelete
  18. Meillä just toivutaan enterosta. Vaikka nuoremmalla pojalla oli todella paha tartunta noin miljoona näppyä myös muutama suussa se ei syömistä haitannut yhtään. Älä siis pelkää ei välttämättä vaikuta syömiseen vaikka suussa näppyjä olisikin.

    T:Hanna

    ReplyDelete
  19. En ole koskaan edes kuullut tuosta rokosta. Karseeta. Toivon etta saastytte silta.

    Mua arstytti taalla kun Siennan serkuilla oli sellaisia nappyloita. Joku ihottuma joka kuulemma tarttuu jos niita raapii. Yksi S:n serkuista TAHALLEEN raapi niita nappyloita ja sitten tuli hapistelemaan meita muita. Voi etta olin vihainen. Ja eikos niin sitten kaynytkin - meillekin tuli ne nappylat. Grrh.

    Mina kammoan kaikkia otokoita ja taiden takia varmaan saisin kammottavimman kammon ikina.

    Karseeta todellakin.

    Taitkaan eivat kuulemma johdu pesemattomista hiuksista edes. Kuulemma tykkaavat puhtaista. Mutta jos niita ei heti huomaa vanhemmat niin siitahan se tartunta lahtee. Helposti paivakodeissa ja kouluissa tarttuu kaikki. Ei saisi koskaan lainata kampoja, hattuja... Mutta siltihan nuo tartunnat tekevat rundia aina.

    ReplyDelete